hvordan det fungerer, dets fordeler og ulemper

De roterende motor eller Wankel type Navnet skylder den den tyske ingeniøren Felix Wankel. I en alder av 22, i 1924, etablerte Felix Wankel et lite laboratorium med den hensikt å utvikle rotasjonsmotoren. La oss prøve å finne ut av det hvordan disse typene motorer fungerer, deres fordeler og ulemper og deres bruksområder.

Hvordan fungerer en roterende motor?

I en konvensjonell firetaktsmotor utføres fire forskjellige trinn (inntak, kompresjon, forbrenning og eksos) suksessivt i samme volum (sylinder). Forskjellen på en roterende motor er det de samme fire gangene er laget, men på forskjellige steder i skallet (også kalt blokk eller stator). Statoren er et hulrom med en form som ligner på en 8, inne i den en trekantet prismeformet rotor av konvekse ansikter som utfører en variabel sentervridning. Denne rotoren kommuniserer sin roterende bevegelse til en veivaksel det er inni det, og det dreier seg allerede med et unikt senter.

Som en stempelmotor, rotasjonsmotoren bruker trykket som skapes av forbrenningen av luft-drivstoffblandingen til å produsere arbeid. Hovedforskjellen er at dette trykket er inneholdt i kammer dannet av en del av statoren og av en av sidene til den trekantede rotorendet i denne typen motorer Jeg ville byttet stemplene.

De rotor følger en vei der han opprettholder sin 3 topper i kontakt med statoren, og dermed avgrense tre separate rom: arbeidskamrene (inntak, kompresjon, forbrenning og eksos). Når rotoren roterer inne i kammeret, hvert av de 3 volumene utvides og trekker seg vekselvis sammen. Det er denne ekspansjonssammentrekningen som suger luft-drivstoffblandingen inn i motoren, komprimerer blandingen, trekker ut energien når den ekspanderer og utfører eksosen. For hver omdreining av rotoren, dreier drivakselen tre ganger. Det er ikke noe distribusjonssystemsiden inntak og eksos styres av porter på selve blokken uten mellomlegging av ventiler.

Fordeler og ulemper med roterende motorer

Vi skal nå snakke om fordelene og ulempene med denne typen motor. Når det gjelder fordeler Vi kan liste opp flere:

  • færre bevegelige deler: Den har færre bevegelige deler enn en konvensjonell motor, det kan sies at den er enklere på grunn av hva det vil innebære i pålitelighet og kostnadsreduksjon.
  • jevn tur: Elementene i en rotasjonsmotor roterer alltid i samme retning. Dette betyr at jeg har mindre vibrasjoner og mindre treghet, noe som gir jevnere drift.
  • lavere rotasjonshastighet: Rotorene roterer med 1/3 hastigheten til akselen. De bevegelige delene beveger seg langsommere enn en konvensjonell motor. Dette gjør at den har mindre slitasje og større pålitelighet, så lenge materialvalget er hensiktsmessig.
  • Mindre vekt: Som en konsekvens av det mindre antallet deler som utgjør motoren, er vekten også mindre enn en konvensjonell motor. Som letter bruken for små eller lette kjøretøy.

I den delen av ulemper vi fant følgende:

  • vedlikeholdskostnader: Siden det ikke er en veldig utbredt teknologi, er vedlikeholdet mer komplekst og kostbart.
  • utslipp: Ved portene til Euro 6c-reguleringen finner en roterende motor som forbruker luft, drivstoff og olje det stadig vanskeligere å overskride utslippsnivåene.
  • Forbruk: Forholdet mellom kraft tilgjengelig fra drivstoff/effektiv kraft er lavere enn for en konvensjonell motor.
  • Synkronisering: Synkroniseringen mellom de forskjellige komponentene må være perfekt, ellers kan det forårsake mange problemer som å skyve i motsatt retning, forårsake motorskade.
  • Motorbrems: Rotasjonsmotoren har, i likhet med 2t-motorene, mindre motorbremsekapasitet enn en tradisjonell motor.

kun Mazda har en bil med roterende motor i produksjon. Det gjelder også for luftfartsindustrien (fly og spesielt helikoptre) og til og med i marineindustrien. muligens mangel på investeringer fra merkevarer har påvirket den begrensede utviklingen av denne typen motorer. Mercedes og Citroën hadde også modeller til salgs med denne typen motorer. Som vi sa før, strømmen forskrifter mot forurensning De vil gjøre livet svært vanskelig for denne typen motorer.

Leave a Comment