Hvorfor er dekktrykk så viktig?

De dekk De er ved mange anledninger de store glemte i vedlikehold av kjøretøy. Og ikke bare den generelle tilstanden til dekket er viktig (som det er), men også trykket til disse som gjør heft- og sikkerhetskvalitetene er de som tilbys av produsenten. I den siste Michelin-kampanjen for dekkvurdering ble det oppdaget at 10 % av kjøretøyene som ble analysert kjørte med et lufttrykk på 0,5 bar lavere enn det anbefalte.

Og hva betyr dette?

Kanskje vi ikke er klar over hvordan dette påvirker, men når vi kjører med lavere trykk til det som anbefales i våre dekk reaksjonene til bilen vår endres radikalt. I denne omstendigheten kjøretøyet mister grep og stabilitet, og hvis bakken er våt, multipliseres tapet av kvaliteter. I kurven vil vi miste mye linjepresisjon, vi kan til og med merke merkelige bevegelser i bilen vår. Vi trenger mer plass til å stoppe ha større avstand til å stoppe bilen, i tillegg til mangelen på stabilitet i en ekstrem situasjon som til og med kan føre til at vi utrette seg, det vil si å skille dekket fra felgen og forårsake en utblåsning og totalt tap av kontroll over kjøretøyet.

I tillegg til alle disse ulempene som vi vil merke på farten, når dekktrykket er lavt og vi kjører slik i mange kilometer, dekket vil overopphetes og forårsake deformasjon og slitasje mye høyere, spesielt rundt kantene. På den annen side, ved å ha en større friksjonsflate med bakken, vil vi ha en økt drivstofforbruk i bilen vår.

Tvert imot, hvis vi sykler med høyere trykk enn anbefalt, vil vi redusere kontaktflaten med bakken og miste grepet. I tillegg vil vi lide av større slitasje, spesielt i det sentrale området av slitebanen. Selv ved ikke å absorbere ujevnhetene i terrenget på grunn av trykkoverbelastningen, vil det få opphenget til å fungere mer.

alle disse problemene vi kan unngå dem ved å være litt oppmerksomme på trykket i dekkene våre. Det ideelle er å sjekke trykket til hver av dem kalde en gang i måneden og alltid før en langtur. Med dette vil vi unngå unødvendig slitasje og forlenge levetiden og helsen til våre dekk.

Leave a Comment